Innhold

Harry Potter and the Methods of Rationality er en fanfiksjon skrevet av Eliezer Yudowsky under pseudonymet Less Wrong. Første kapittel ble publisert på fanfiction.net 28. februar 2010, og jeg fulgte den der fra rundt episode 30 til den ble fullført i mars 2015.

Men hva skjer videre? Og hva var egentlig historien om Peverell-brødrene, og Baba Yaga, og Galtvorts grunnleggere, og Merlin, og –

  • Significant Digits (Alexander D.) fortsetter historien der Rasjonalitetens metode slutter.
  • Orders of Magnitude (NanashiSaito) gir utfyllende bakgrunnsinformasjon til både Rasjonalitetens metode og Significant digits. Handlingen skjer tidligere enn disse, men leses allikevel til slutt.

Forfatteren og vitenskapen

Hvis du vil vite alt som Harry Jakob Potter-Eving-Vernes vet og litt til, les Yukowskys Sequences, som du også  finner i hans essaysamling Rationality: From AI to Zombies (2015). Start gjerne med sekvensen How to actually change your mind.

Forfatteren Eliezer Yudowsky er en amerikansk teoretiker innen kunstig intelligens, som i dag jobber som forsker ved Machine Intelligence Research Institute (MIRI). I 2009 opprettet han Less Wrong som en fellesskapsblogg ‘viet til å foredle den menneskelige rasjonalitet.’ Bloggen fokuserer på å diskutere blant annet kognitive bias, filosofi, psykologi, økonomi, rasjonalitet og kunstig intelligens. Han har skrevet flere essayer om rasjonalitet.

Så, hva har rasjonalitetens metode å gjøre med Gutten-som-overlevde? «Jeg hadde lest en hel haug med Harry Potter-fanfiksjon, og så rapet hele plottet til Rasjonalitetens metode seg på plass i hodet mitt, slik at det kom ut som en Harry Potter-historie. Hvis jeg hadde måttet rasjonalisere det i etterkant, ville jeg sagt at Harry Potter-universet er svært rike omgivelser for en nysgjerrig tenker; og det er et stort antall potensielle lesere som ville starte på den og være i det minste moderat godt kjent med Harry Potter-universet,» sa Yudowsky til Vice Magazine, som slår fast at boka kan lære deg noe om livet.

På sin Facebook-side skriver Yudowsky, «HPRM, som tittelen forteller, handler om Harrys reise som rasjonalist. Den starter da Harry støter på et stort problem rundt hans tidligere syn på fornuft og verden. Den utvikler seg ettersom Harry forsøker å bruke sine ferdigheter, lykkes, mislykkes, og lærer underveis. Den slutter når Harrys tro på sine egne ferdigheter er brutt, og han oppfatter hvilken høy standard han egentlig må leve opp til.»

Budskapet

  • Bli klar over hva du tenker, og hvorfor du tenker det.
  • Bli klar over hva som er det rette å gjøre for deg, og gjør det.
  • Ikke plag andre.

Dette er en av mange grunner til at «Harry Potter and the Methods of Rationality» er den beste Harry Potter-boka som noensinne er skrevet, skjønt den er ikke skrevet av J.K. Rowling.

The Washington Post, Will Baude, 14.5.2014

Det hersker bred enighet om at dette er en av de beste fanfiksjonene som noen gang er skrevet.

Who Magazine, Rhys McKay, 17.8.2019