Rettigheter

Eliezer Yudkowsky grublet på noe. Nærmere bestemt; i alle syv bøkene om Harry Potter, hadde noen faktisk forklart nøyaktig hvordan, vitenskapelig sett, en feiekost kunne fås til å fly? Hvordan Hermine kunne snu tiden? Hvordan Humlesnurr kunne fjerne ting ved et vift av hånda? Det hadde ingen. Så da begynte Yudkowsky å skrive.

Fanfiksjon er et fenomen der fans tar utgangspunkt i ferdige historier, serier og universer, og spinner videre på dette. En vanlig og absolutt forutsetning er at ingen parter kan tjene penger på denne fiksjonen. Derfor vil du aldri finne reklame på dette nettstedet. Du kan fritt kopiere innholdet videre, så lenge du heller ikke tjener penger på det, og du oppgir detaljer om opphavsrett.

  • Harry Potter er en serie på sju fantasy-romaner skrevet av den britiske forfatteren J.K. Rowling, som synes det er artig med fanfiksjon, så lenge alle vet at hun er skaperen samt at ingen tjener på det.
  • Harry Potter and the Methods of Rationality er skrevet av Eliezer Yudkowsky under pseudonymet Less Wrong. Yudkowsky synes det er artig at folk oversetter til andre språk.
  • Cappelen Damm har rettigheter tilknyttet Harry Potter på norsk. Forlaget synes det er greit at denne fanfiksjonen oversettes til norsk.
  • Torstein Bugge Høverstad har på magisk vis gjort Harry Potter norsk ved å trylle frem oversettelse og lese inn bøker; og han har rettigheter knyttet til navn og begreper som åndsverk. Høverstad synes det er greit at denne oversettelsen bruker hans ord og uttrykk, og det er jeg glad for, siden Harry Potter på norsk er en nytelse av godt språk og artige oversettelser. Jeg kan bare håpe at jeg av og til har fått det litt likt.
  • Harry Potter og rasjonalitetens metode er oversatt til norsk av Håvard Lindheim, fordi jeg prøvde å lese den høyt for min sønn, men ga opp rundt kapittel 80 fordi det ble for vrient å simultanoversette. Og dessuten, du vet, man må jo ha noe å ta seg til. Ellisiv Mehammer, Gjertrud Fludal  og Rune Ulset Furberg har lest igjennom mange tidlige kapitler og gitt gode råd og innspill og nødvendig korrektur.